Vi var länge osäkra på exakt när Roxy grundades men att det var någonstans runt 1943 visste vi nog. När Birger Norberg, som var med från allra första början, gick bort så stod i minnesordet efter honom att han var med och startade Roxy 1944. Men, med hjälp av Jan Lundqvist är det nu utrett. Roxy hade sin första spelning den 21 februari 1942, i Storfors Folkets Hus och det var efter ett namnbyte. Orkestern hade fram till dess gått under namnet Nordland.

Roxys första spelning, annons i Piteå-Tidningen den 20 februari 1942

Det är således en orkester med mycket gamla anor. 1940-talets Roxy har sina rötter i Munksund, det lilla brukssamhället strax söder om Piteå. Detta samhälle var då som nu kraftigt färgat av epokens arbetarkultur och präglad av revolutionär- och nydanaranda. De hade också en musikkår, Munksunds Musikkår, saligen insomnad och i ljust minne bevarad men som ett resultat av dess musikaliska gärning kan vi idag se och framför allt höra Roxy Storband.

Några av den ”gamla tidens” musiker spelade med oss en god bit in i 90-talet. Namn som Ivan Öström, Birger Norberg och Holger Wikström är musikaliskt ärrade veteraner som dagens unga musikstuderande vid vår musikhögskola hade kunnat ösa mycken kunskap och historik ur. Hösten 1979 bestod bandet av: Hartvig Westerlund, Holger Wikström, Acke Norberg, Göte Wilden, Holmes Wikström, Paul Lindberg, Ivan Öström, Birger Erikssson, Rickard Johansson, Odal Wiklund, Kurt Berggren, Gunnar Bergdahl, Birger Norberg, Kurt Lundberg och Göran Gustavsson. Men den som framförallt måste nämnas när Roxys historia ska berättas är Åke Jönsson.

Åke Jönsson

Åke kom till Piteå i början av 60-talet och blev en av pitebygdens riktigt stora musiker. Han hade då spelat med många storheter i jazz-Sverige med den egna orkestern ”Åke Jönssons orkester”. Orkestern hade sin storhetstid i slutet av 50-talet och när den svenska jazzhistorien skulle sammanställas i CD-samlingen ”Svensk jazzhistoria” så hittar vi i vol 8 (1956 – 1959) Åke Jönssons orkester tillsammans med den tidens giganter, Lars Gullin, Jan Johansson, Arne Domnerus och Putte Wickman. När han gick med i Roxy i början på 80-talet innebar det att en ny era inleddes.

Självklart har de musikaliska stilarna i orkestern avlöst varandra i takt med det eviga tickandet i tidens metronom och de yttre influenserna. Roxy har under hela den här tiden hållit sig ungt och fräscht, kanske tack vare att man inte valde det andra namnet.


Roxy Dance Club

På Roxy Dance Club har vår publik kunnat dansa, äta en bit mat och umgås till storbandsmusik sedan 1989. Konceptet levde kvar i 21 år eftersom publiken var trogen och dök upp, varje gång.

Roxys popularitet har kanske varierat något med åren. Så t.ex. under förra hälften av 80-talet (1980 alltså), när bandet ofta spelade på de s.k. té-danserna på Folkan i Piteå, var det mycket luft i publiken. Ja, egentligen var det väl inget fel på populariteten, det var bara det att så få hade upptäckt oss, kanske därför att de tider vi spelade på inte passade ”den stora massan”? Hur som helst, något måste göras och då kom den briljanta idén att starta en dansklubb. Sagt och gjort. I ett huj var ”Roxy Dance Club” ett faktum. Det visade sig direkt att den här idén var rena ”femettan”.

affen.jpg

Roxy Dance Club anordnade sin första dansafton en fredagskväll, den 13 oktober 1989 och danslokalen var för första gången på många år fylld av danslystna pitebor. Ja, inte enbart pitebor. Det kom folk från Luleå, Boden, Älvsbyn och Skellefteå för att dansa och ha trevligt till de välbekanta melodierna från såväl förr som nu. Vi har faktiskt en medlem som bor i Stockholm och som brukade flyga upp i stort sett varje helg vi hade Dance Club för att lyssna och dansa. Många tog tillfället i akt och gick ut med familj, vänner eller kompisar, andra gjorde det till en firmakväll medan en del just bara kom och dansade och åt en bit god mat därtill i en gemenskap. Vi tror att vi skapade tillfällen för en publik, som i övrigt inte erbjöds så värst många möjligheter till den här sortens dansvänlig storbandsmusik, att kunna ha en trevlig stund och koppla bort vardagen till tonerna av Roxy Storband.

En bidragande orsak till det positiva mottagandet av Roxy Dance Club var också en annan klubb, nämligen Lions Club som under alla år som dansklubben existerade, på ett mycket förtjänstfullt sätt, sörjde för garderoberna vid danserna.

Stället för Roxy Dance Club var hela tiden Piteå Folkets Hus (som numera heter Nolia City Konferens). Här fann vi en bra danslokal med god akustik. Bandet brukade göra sex dansspelningar varje säsong i dansklubbens namn, tre på hösten och tre på vårkanten.

Ett minskande publikintresse gjorde att spelningen den 1 oktober 2010 blev vår sista Roxy Dance Club.

Den här hemsidan använder kakor. Genom att fortsätta här, accepterar du användningen av kakor.